Újabb hasznos szakmai tartalommal jelentkezik a Tudástár platform, ahol ezúttal a környezettudatosság témája kerül fókuszba, valamint az olvasók megismerhetik az oldal egyik vadonatúj funkcióját is, amelynek segítségével könnyedén megtervezhetik önálló tábori programtervüket. Mutatjuk a részleteket!

Szervezzünk ökotábort! – „Miért és mitől lesz valami öko?”

Talán mindenki egyetért azzal az örökérvényű gondolattal, hogy a tavasz magában hordozza a megújulás, az újjászületés lehetőségét. Ehhez a megújuláshoz a Tudástár is hozzájárul legújabb szakmai tartalmával, amely dr. habil Radács Mariannához, a Szegedi Tudományegyetem Környezet-biológia és Környezeti Nevelés Tanszék habilitált docenséhez fűződik. 

A környezettudatos magatartásra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, és ehhez elsősorban a család, majd az iskola és a pedagógusok mutatnak jó példát a gyerekeknek. A szemléletváltás elsajátításához nagyszerű lehetőség egy környezetbarát tábor megszervezése. A most megjelent publikáció segítséget kíván nyújtani egy ökotábor, illetve egy környezettudatos tábor tervezéséhez, gyakorlati javaslatokat ad a tábori infrastruktúra, a tábor vezetése és a tábori élet tekintetében a környezetbarát szemlélet elsajátításához. 

A szakmai anyagban a szerző definiálja az „öko” fogalmát: „Az öko előtaggal azt kívánják jelezni a szervezetek és magánszemélyek, hogy tevékenységeiket, szolgáltatásaikat, termékeitek olyan módon tervezik meg, gyártják le, készítik el és/vagy hajtják végre, hogy közben a lehető legnagyobb mértékig megpróbálják tiszteletben tartani az élővilág értékeit, megpróbálnak minél kisebb károsodást okozni az ökoszisztémának a környezetterhelés csökkentésével.”

A publikáció további részében a tábori infrastruktúrára, azon belül is az épületekkel, helyiségekkel, valamint az élelmiszer- és ivóvízellátással kapcsolatban kaphat könnyen hasznosítható tippeket az érdeklődő. A cikk folytatásában pedig a tábor környezettudatos módon történő vezetése és a tábori élet kapcsán gyűjthet ajánlásokat az olvasó.  Ezek általában olyan könnyen elsajátítható, kis odafigyeléssel is eredményes praktikák, amelyeket bármelyik korosztály könnyedén betarthat a tábor ideje alatt.

A publikációban megtalálható tanácsok megszívlelésével nagyban hozzájárulunk egy sokkal környezettudatosabb tábor megtartásához. 

Tábori programok tervezése tervezővel – avagy, hogyan állítsd össze gyorsan és hatékonyan a tábori programórarendet 

A Tudástár oldal egyik fő újdonsága a Tábor Tervező funkció. A tábori programtervező célja, hogy a regisztrált felhasználók egy tervező segítségével lépésről lépésre összeállíthatnak egy adott időszakra vonatkozó tábori programtervet heti órarenddel, naptárral. A program alkalmas bármely évszakban szervezendő napközi tábor és ottalvós tábor megtervezésére is. A felületen maximum 10 különböző tábor, programterv összeállítására van lehetőség, amelyet mindenki a saját felhasználói fiókjában tárolhat

A Tervező felületen (egy naptár jellegű táblázat) behúzással tudod az órarendbe áthelyezni a programokat, illetve onnan áthelyezni más-más idősávokba. Mind a tábori programjaidat, mind a meglévő sablonjaidat könnyedén módosíthatod, szerkesztheted különböző kategóriák alapján.

Jó tervezést kívánunk, ha elakadnál, kövesd az oldalon található útmutatásokat! Érdemes minél rendszeresebben látogatnod a Tudástár oldalát, hiszen a Tábor Tervezőt szeretnénk bővíteni a programok tervezéséhez szükséges szakmai ajánlásokkal, valamint mintatáborokkal, és állandó programtípusokkal segíteni a tábortervezés folyamatát. 

    Megosztás