A kiadvány nem titkolt célja a táborok szervezőinek, közreműködőinek segítséget nyújtani a hatékony és sikeres táboroztatás tervezéséhez, megvalósításához.

A 8 fejezetből álló dokumentum kiemelt figyelmet fordít arra, hogy segítse az olvasót eligazodni a táborszervezéssel járó munkafolyamatok világában. Az egyes fejezetek támogatást nyújthatnak, irányt mutathatnak egy-egy nehezebb tábori élethelyzet kapcsán is. Az első fejezetben a tábori alapfogalmak meghatározásával, a táborban elvárt kompetenciafejlesztési lehetőségek megismertetésével találkozunk, míg a következő három fejezet a tábor közreműködőiről, az ő toborzásukról, kiválasztásukról szól. E szakasz részletes betekintést enged egyrészt a közreműködőktől elvárt kompetenciákba és készségekbe, másrészt a felmerülő feladatkörök-, a hozzájuk rendelt szakmai elvárásokba is. Emellett jó tanácsokkal szolgál a közreműködők kapcsolati hálójának szorosabbá tételéhez. A soron következő, ötödik fejezet a gyerekek és közreműködők digitális platformon való kapcsolatáról szól, míg a hatodik fejezetben olyan speciális helyzetekhez kap útmutatót az olvasó, mint az öltözködés kérdése, a szerelem kérdésköre, a konfliktuskezelés vagy a fizikai-, verbális bántalmazás. A közreműködők szerepe vészhelyzeti szituációkban címet viselő, hetedik részben a balesetek, eltűnt gyermekek keresése, gyermekbántalmazás előfordulása esetén szükséges beavatkozási ajánlásokra tehet szert az olvasó. Az utolsó fejezet pedig kitér a táborban tanúsított nem megfelelő magatartásra, annak szankcióira.

A teljes kiadvány az alábbi linken érhető el:

Bányai Sándor – Munkatársak a nyári táborokban

A kiadvány szerzője Bányai Sándor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szakértője, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense.

A kiadvány az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány megbízásából az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt finanszírozásában jelent meg.

Kiemelt kép forrása: saját szerkesztés

Megosztás