Az alábbi könyvek ajánlását az motiválta, hogy olyan könnyen kezelhető és olvasmányos kiadványokat mutassunk be, melyek jól használható segédanyagot kínálnak kezdő és gyakorlott játékvezetők számára, vidám perceket biztosítva nemcsak iskolai és tábori felhasználásra, hanem akár otthoni, szűkebb családi körben történő hasznosításra is.

Besnyi Szabolcs – Nagy Gábor Mápó: A Játék nem játék!

A kiadvány ismerkedési, bemelegítő, energetizáló és csendes pihenőben játszható csoport- és párképző játékokat vonultat fel, útmutatásokat ad arra vonatkozóan, hogy hogyan és milyen játékokat vezess, hogy közben a résztvevőknek eszükbe se jusson a mobiltelefonjuk. Az olvasó több mint 110 játék részletes leírását olvashatja 21 játékmester tollából 288 oldalon keresztül.

Ajánlás

Olyan pedagógusok, általános és középiskolai tanárok, tanítók, óvodapedagógusok, kollégiumi nevelők számára íródott, akik tenni szeretnének azért, hogy iskolában és iskolán kívül, táborban és otthon az általuk használt pedagógiai módszerekkel valóban hatékonyan fejlesszék és szórakoztassák diákjaikat. Akik igényesek, és akik szeretnék kiegészíteni és hatékonyabbá tenni a jelenleg használt módszertárukat, mert tisztában vannak vele, hogy azzal alkalomadtán majd eredményesebben tudnak dolgozni.

Szülők, akik tudják, hogy a játék elengedhetetlen és nélkülözhetetlen része a család mindennapi életének; akik értik, hogy játszani nemcsak az iskolában lehet és nemcsak osztálytársakkal érdekes; és akik felismerték, hogy a hétköznapok, a családi ünnepségek vagy a gyerekek szülinapjai sokkal jobban telnek néhány izgalmas játékkal.

Animátorok, táborszervezők, akik fejleszteni szeretnék szakmai tudásukat. Akiknek fontos, hogy új játékokat ismerjenek meg; akiket az is érdekel, hogy melyik játékot milyen helyzetben érdemes használni; akiknek segítségre van szükségük, hogy saját játékgyűjteményt hozzanak létre.

Civil aktivisták, egyesületi vezetők, akik hajlandóak tenni azért, hogy az egyesület tagjai valódi közösségként dolgozzon együtt, mert tudják, hogy úgy hatékonyabban működnek és érik el a kitűzött céljaikat. Akiknek fontos, hogy a közösségük tagjai motiváltak és lelkesek legyenek.

Szociális területen dolgozó szakemberek, akik a céljaik elérésének érdekében szívesen alkalmaznak játékot a munkájuk során. Akik tudják, hogy a játék sokkal több, mint pusztán a szórakozás eszköze; akik szívesen használják a játékot fejlesztési szándékkal, aki csoportokkal foglalkozik, vagy tervezi, hogy a jövőben fog.

Egyetemisták, diákok, akik szeretnék kipróbálni magukat játékvezetőként; akiknek fontos, hogy együtt legyenek a barátaikkal és kellemesen töltsék el a szabadidejüket. Akiknek fontos az, hogy a játékosok is és a játékvezetők is jól érezzék magukat; akiknek fontos, hogy ők maguk is fejlődjenek.

A tartalomról

A könyv első 120 oldalán a két író-szerkesztő több mint 30 év tapasztalatát felhasználva, gyakorlatias módon, azonnal használhatóan mutatja be, hogyan legyenek az olvasók jobb, eredményesebb játékvezetők. A szerkesztők nem csupán elméleti szakemberek; a mindennapi gyakorlatból tudják, miért és mire használnak egy játékot, mire kell odafigyelniük, amikor játékot választanak, hogyan vezessék azt pedagógiai céljaik eléréséhez.

A könyv második részében a szerkesztők huszonegy, itthon és a szomszédos országokban dolgozó szakembert kértek fel, hogy írjanak le olyan játékokat, amelyeket szívesen használnak a munkájuk során. Eme gyűjtőmunka eredményeként jött létre a könyv, amely öt fejezetben, 150 oldalon keresztül 117 bemelegítő, ismerkedő, pár- és csoportalkotó, energetizáló és relaxációs játékot mutat be. Ikonokkal és táblázatokkal segíti a felhasználót az eligazodásban, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban találja meg a számára megfelelő játékot.

A könyv legfontosabb jellemzője a már korábban is említett gyakorlatiasság. Mindkét szerző a tapasztalati tanulás módszerét használja, így a kiadvány egy mindennap forgatható, bármikor elővehető praktikus segítség.

ISBN: 978-615-6103-00-0
KIADÓ: Katalizátor Pedagógusképző Központ Bt.
Ár: 4 490 Ft
A kiadvány könyvesboltban kapható, de az alábbi linken is megrendelhető:
https://pedagoguskepzo.hu/a-jatek-nem-jatek/

Besnyi Szabolcs – Nagy Gábor Mápó: A Játék nem játék! 2.

A népszerű játékpedagógiai kiadvány és játékgyűjtemény második része ismerkedő, bemelegítő, energetizáló, csoport- és párképző, valamint bizalmi játékokat ismertet, melyek akár az iskolapadban ülve, akár otthon a konyhában vagy a szobában is játszhatóak.

A Játék nem játék! című könyv sikerén felbuzdulva – amelyet több mint ötezer példányban adtak el –, vágtak bele a szerkesztők a második kötet elkészítésébe.

A Játék nem játék 2. kötetét ajánljuk mindazoknak, akik bíznak a játékban, mint a tanulás egyik lehetséges, hatékony, élvezetes módszerében. Akik szeretnének fejlődni játékvezetőként, de nemcsak az eszköztárukat akarják bővíteni, hanem lényeges kérdésekre is válaszokat szeretnének kapni:

  • Mit lehet kezdeni a problémát okozó, esetenként nehézséget jelentő résztvevőkkel?
  • Hogyan válhatunk sikeres játékvezetővé?
  • Miért jó a konfliktus egy játék során, hogyan lehet kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket az egyén és a csoport fejlődése szempontjából?

Miben segít ez a könyv?

Amennyiben pedagógus, általános és középiskolai tanár, tanító, óvodapedagógus, kollégiumi nevelő vagy:

  • izgalmasabbak lesznek az óráid/foglalkozásaid;
  • még a gyengébb képességekkel rendelkező gyermekek is motiváltabbak lesznek;
  • egy-egy játék segítségével bármikor könnyedén hozol létre kisebb csoportokat, párokat.

szülő vagy:

  • tudni fogod, hogy a jó hangulat és a nagy nevetések érdekében mivel dobd fel családi összejöveteleiteket és az ünnepeket;
  • kifogyhatatlan játékötleteiddel életre szóló élménnyé tudod varázsolni gyermekeid, unokáid szülinapját;
  • gyermeked barátai szemében Te leszel a „legjófejebb” szülő.

animátor, táborszervező vagy:

  • tudni fogod, hogy melyik játékot milyen helyzetben érdemes alkalmazni;
  • lesz egy bőséges játékgyűjteményed, amit szinte minden helyzetben fel tudsz használni;
  • fejlődni fog játékvezetői tudásod.

civil aktivista, egyesületi vezető, vallási közösség szervezője vagy:

  • tudni fogod, hogyan rázd fel a csoportodat;
  • a tagságotok aktívabb lesz, és szívesebben járnak majd az összejöveteleitekre;
  • közösséged tagjai motiváltabbak és lelkesebbek lesznek.

szociális területen dolgozó szakember vagy:

  • megismersz néhány olyan játékot, amit még a legcsintalanabbak is szívesen kipróbálnak;
  • útmutatást kapsz ahhoz, hogy hogyan kezdj neki a közösséged építéséhez;
  • te magad is jobban fogod élvezni a munkádat.

egyetemista, diák vagy:

  • lesz ötleted arra, hogy milyen játékot játsszatok lyukasórán, osztálykiránduláson, vizsgaidőszakban;
  • rengeteg új játékot próbálhatsz ki, és annyit játszhatsz, amennyit csak akarsz;
  • kipróbálhatod magad játékvezetőként.

A módszertant magába foglaló első száz oldal a két író-szerkesztő munkája. A szerzők közvetlen hangon járják körbe a módszertani kérdéseket: példákon keresztül, saját munkájuk során gyűjtött tapasztalataik megosztásával teszik érthetőbbé.

A kötet második felében a Kárpát-medence minden tájáról származó, 24 kiváló játékvezető adja közre az általa használt, jól bevált játékok leírását. Több mint száz oldalon száznál is több játékleírást találhatunk. Ötleteket kaphatunk az ismerkedés elősegítéséhez, az energiaszint emeléséhez, csoport- és párképzéshez menet közben, padban ülve, otthon játszható és bizalmi játékokhoz.

Praktikus és gyakorlatorientált kézikönyv, amely táblázatokkal, ikonokkal segíti a felhasználót, hogy könnyen és gyorsan találja meg azokat a játékokat, amelyekkel elmélyítheti a csoportjával folytatott munkáját.

Használd tudatosan a játékot, hogy a fegyelmezés helyett a fejlődésre összpontosíthass!

ISBN: 978-963-12-7873-6
KIADÓ: Katalizátor Pedagógusképző Központ Bt.
Ár: 4 490 Ft
A kiadvány könyvesboltban kapható, de az alábbi linken is megrendelhető:
https://pedagoguskepzo.hu/a-jatek-nem-jatek-2/

Lohász Cecília – Sőregi Viktória: Több mint játék – Szabadtéri játékok gyerekeknek és fiataloknak

A kiadványban található játékok gyermekeknek és fiataloknak szólnak, és szociális kompetenciáik fejlesztésére alkalmasak. A feladatokat korosztály alapján két nagy részre osztották, majd tovább bontották őket a célok alapján – így könnyebb megtalálni mindenki számára a megfelelő játékot. A két író-szerkesztő elsődleges célja az volt, hogy olyan – szabadban játszható – feladatokat válogassanak össze, amelyek egyszerűen kivitelezhetőek, nem igényelnek bonyolult előkészületet és speciális eszközöket.

Ebben a kiadványban már nem csupán játékokat találhatunk, hanem több olyan, élménypedagógiai igénnyel felépített feladatot, megoldásra váró gyakorlatot, amelyek célja a szabadidő felhőtlen eltöltésén túl a komfortzónából való kimozdítás, a feldolgozást követelő egyéni és csoportos élmények kiváltása, és a szociális kompetenciák tudatos, megtervezett fejlesztése.

A legfontosabb fejlesztési területeket célzó játékok csoportosítása:

  • bemelegítő, energetizáló és „jégtörő” játékok
  • ismerkedési játékok
  • együttműködési és problémamegoldó játékos feladatok
  • kommunikációs gyakorlatok
  • környezeti nevelést támogató játékok
  • készség- és képességfejlesztő játékok
  • versengő és magasabb kihívást jelentő feladatok
  • bizalomjátékok

Az olvasmányos első részben egy rövid, pontos és értékes elméleti szakaszban megismerkedhetünk az élménypedagógia néhány alapvető fogalmával, megközelítésével. A jobb megértést egyszerű, könnyen áttekinthető ábrák segítik. Külön kiemelendő a játékelméleti rész érdekes megközelítése és átgondolt, összefoglaló szemlélete.

A szerzőknek a játékvezetés elméletéről és gyakorlatáról is van mondanivalójuk, praktikus tanácsokkal bíztatják a kezdőket, és késztetik újragondolásra a gyakorlott játékvezetőket is.

A kötetben szereplő játékok tagolása logikus, könnyen áttekinthető, alkalmas arra, hogy a játékkal és annak levezetésével kapcsolatosan minden kérdésünkre választ találjunk. A lehetséges variációk gondolkodásra késztető felsorolása kimeríthetetlen ötletforrássá teszi a gyűjteményt. A szereplő játékok csoportosítására életkorok szerint került sor: gyermekeknek és fiataloknak. Persze, szabad az átjárás is.

Ugyanakkor a tanulás mellett ezek a játékok tréfásak, vidámak, jókedvre is derítenek, szórakoztatva tanítanak, fejlesztenek és nevelnek. Ajánljuk ezeket a könyveket minden játékosnak, játékmesternek és játszóházvezetőnek, tanárnak, tanítónak, nevelőnek, szülőnek, testvérnek, játékvezetőnek… Annak is, aki szenvedélyesen játszik, és annak is, akinek a játék maga jelent valódi szenvedélyt. Ajánlom szobába, konyhába, tanterembe, játékbarlangba, játéksarokba, udvarra, térre, időre, helyre, tétre és befutóra! Játékból….

ISBN 978-963-06-5613-9
KIADÓ: Természetjáró Fiatalok Szövetsége
Ár: 3 990 Ft
A kiadvány könyvesboltban kapható, de az alábbi linken is megrendelhető:
https://pedagoguskepzo.hu/tobb-mint-jatek/

Kiemelt kép forrása: pixabay.com, beágyazott képek forrása: pedagoguskepzo.hu

A cikk szerzője Bányai Sándor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szakértője, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense.

Megosztás