A mozgató szervrendszer részei az izmok, melyek inakkal kapcsolódnak a csontokhoz. Az izmok összehúzódással és elernyedéssel hozzák létre a mozgást a végtagokban, a különböző testrészekben. Fizikai aktivitás közben az izmok sérülhetnek, és ezeket a sérüléseket fel kell ismerni a mozgásprogramok további kivitelezése vagy beszüntetése céljából.

Izomgörcs kialakulása

Túlerőltetés, bemelegítés hiánya, fáradás vagy a csökkent tápanyagellátás miatt az izom görcsös összehúzódása jöhet létre. A csökkent folyadékbevitel, a megnövekedett folyadékvesztés, a mikrotápanyagok, ásványi anyagok, nyomelemek vesztése is okozhat izomgörcsöt. Amikor melegben izzadással sok vizet veszítünk, az így kialakult dehidratáltság szintén görcsökhöz vezethet.

Tünete: izomgörcs során az izom hirtelen mozgás hatására tartósan összehúzódik. A folyamatot erőteljes fájdalom kíséri. Az izomgörcs nem feltétlenül terjed ki az egész izom területére. Van, amikor az izomnak csak egy kis részét érinti a görcs, kis csomócskákat hozva létre.

Ellátása: görcs esetén az izom ellenirányú, lassú nyújtása, majd nagyon lassú mozgatása javasolt. Pihentetés, borogatás csökkentheti a görcskészséget.

Izomzúzódás kialakulása

Ütközések, ütések hatására keletkező sportsérülés.

Tünete: a sérülés helyén néhány órával később vérömleny keletkezik. A kék folt adott esetben fájdalmas is lehet.

Ellátása: kezelésére alkalmasak a gyógyhatású kenőcsök orvosi utasításra. A sérült részt kímélni kell, pihentetés, felpolcolás és fáslizás is szükséges lehet. A borogatás is hatásos. A pihenés pár napnál tovább ne tartson, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt nem megfelelően épül újjá az izomszerkezet.

Izomszakadás kialakulása

Az izmok túlzott megterhelése miatt alakulhat ki az izmok csökkent nyújtható képessége. Ha az izom részlegesen szakad el, akkor izomhúzódásról, ha teljesen átszakad – izomszakadásról beszélünk.

Tüneteik: mindkét esetben az izom merevvé válik, mozgásra szúró jellegű fájdalom jelentkezik. A sérülést vérömleny is kísérheti. Az izomhúzódás nem mindig jár fájdalommal, néha csak izomfeszülés, bizonytalan állapot észlelhető az izom egy részén. Nyújtásra a tünetek fokozódnak, ellentétes irányú mozgatás esetén a tünetek csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek.

Izomszakadás esetén hirtelen erős fájdalom lép fel erős izomgörcs kíséretében.

Ellátásuk: orvosi diagnózis és ellátás szükséges, kerülni kell az igénybevételt. A hűtés segíthet a bevérzés mértékének csökkentésében. A végtagot rögzíteni szükséges.

Ízületek és sérülésük

Két szomszédos csont közötti összeköttetéseket ízületeknek nevezzük. Az ízület egy ízületi fejből, ízületi vápából, ízületi szalagokból és ízületi nedvből áll. A szalagok feladata az ízület helyzetének biztosítása. Az ízületeket érő ütések azok zúzódását okozzák. Megduzzadnak, a mozgatás kevésbé kivitelezhetővé és fájdalmassá válik.

Az olyan mozdulat, amely erős, az ízület mozgásterjedelmét meghaladja, vagy a benne létrejövő mozgásiránnyal nem egyezik meg, az ízület szerkezeti sérülését eredményezi. Ez lehet a tok és szalagok (külső, belső) megnyúlása vagy húzódása, esetleg részleges vagy teljes szakadása.

Zúzódás kialakulása, felismerése

Tünete: a sérülés miatt gyakran alakul ki duzzanat, vérömleny. Vezető tünete az ízület fájdalma, amely nem mindig jelentkezik azonnal. Az ízület tapintása meleg, duzzadt, nyomásra érzékeny.

Ellátása: tüneti kezelése az ízület pihentetése és jegelése, hogy megelőzzük a nagyobb duzzanat kialakulását. A kisebb mértékű zúzódások idő elteltével maguktól elmúlnak. A nagyobb zúzódások orvosi ellátást igényelnek.

Rándulás kialakulása

Mikor két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik (nagyobb erőbehatás következtében el is szakadhatnak), azonban az erőbehatás végén az ízületi felszínek (fej és vápa) a helyükön maradnak.

Tünete: nagyfokú fájdalom, mely helyileg vérzéssel, duzzanattal szövődhet. Ezek miatt az ízület mozgása korlátozódik. Kívülről az ízület meleg tapintású, passzív mozgásra fájdalmat jelez.

Ellátása: az ízület nyugalomba helyezése, hideg vizes borogatása javasolt. A mozgás folytatása további sérülésekkel járhat. Orvosi kezelés, röntgen készítése indokolt rándulás esetén az esetleges sérülések diagnosztizálása céljából.

Ficam kialakulása

Nagy erőbehatásra az ízületi fej részlegesen vagy teljesen elhagyja az ízületi vápát, és rendellenes helyzetben rögzül. Ezt a folyamatot a szalagok, az ízületi tok szakadása, esetleg csontsérülés is kísérheti.

Tünete: a sérülés hatására a sérült terület duzzadttá, gyulladttá, deformálódottá válik, mozgása korlátozott lesz. Részleges ficam esetén a tünetek enyhébbek lehetnek, néha egyáltalán nem is jelentkeznek.

Ellátása: kezelését kizárólag orvos végezze, hívjunk mentőt, ha nincs jelen orvos. Ne próbáljuk meg helyre tenni vagy bármi módon elmozdítani, mert ezzel további fájdalmat és sérülést okozhatunk.

Ízületi gyulladás kialakulása

Trauma vagy intenzív terhelés, megerőltetés hatására az ízületi szalagok, ízületi hártyák idült gyulladása jöhet létre, alakulhat ki. Gyakori oka egy ízfelszínből letört darab, mely folyamatosan ingerli az ízület egyes részeit.

Tünete: egy bizonyos irányba történő mozgásra jelentkező éles fájdalom. Később az ízület duzzanata, bizonytalan fájdalomérzet jelentkezik.

Ellátása: a pontos diagnózist bízzuk orvosra, aki röntgenkép alapján hozza meg döntését és teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

A cikk szerzője Dorka Péter az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szakértője, testnevelés szakos középiskolai tanár.

Megosztás